Dålig kost ger gula tänder

Gula tänder kan bero på genetik, men det beror också på vad och hur du äter. Småäter du mycket och dricker mycket kaffe och rött vin kommer dina tänder gulna snabbare, och om du röker kommer dina tänder inte heller kunna behålla sitt starka skydd. Genom att äta sunt, med regelbundna mellanrum, kan du undvika att få gula tänder. Det går också att göra tandblekning hemma om det redan är för sent.  

Om du har problem med gula tänder kan du göra en tandblekning hemma, läs mer om tandblekning här. Det är inte svårt och går snabbare än vad du tror. Det är samma medel man använder hos tandläkaren, så det behöver inte bli någon skillnad. En tandblekning ger vitare tänder, här kan du läsa mer om hur det kan gå till. Ett vitt leende på läpparna gör mycket för ett ansikte. Ett i övrigt fint ansikte kan förstöras av att dina tänder ser smutsiga ut när du ler, därför är det viktigt att hålla tänderna rena och fina. För att undvika att dina tänder ska gulna kan du göra några saker som underlättar för tänderna att skapa egen motståndskraft.

Här är tipsen för vitare tänder

Visste du att frukt och grönsaker sliter på dina tänder? När du har ätit frukt och grönsaker är det viktigt att du sköljer munnen med vatten. Annars sliter det på ditt emaljskydd på tänderna. Vegetarianer ska vara extra uppmärksamma på detta. Ändå är det så att bra kost är bättre än dålig kost. Uteslut socker, cigaretter, kaffe och sura livsmedel och drycker om du inte vill ha missfärgade tänder.

Det är viktigt att hålla koll på när du ska borsta tänderna – och inte. Det är nämligen så att tandkrämen är stark, och om du ätit frukt eller druckit juice måste du vänta med att borsta tänderna. Det beror på att frukten innehåller frätande ämnen som gör dina tänder sårbara. Skölj hellre tänderna med vatten och vänta någon timme innan du borstar. Se till att inte småäta mellan måltiderna, och tugga maten ordentligt. Salivet som bildas när du tuggar på en morot är till exempel ditt bästa bekämpningsmedel mot gula och missfärgade tänder!