Så dukar du upp ett aptitretande bord

Dukningen är en central del i vår aptitstimulering. Att lägga en nypa kärlek i matlagningen är viktig för hur det sedan smakar: men ett väl dukat bord med fina servetter och matchande tallrikar och duk är viktigt för att bjuda in till måltiden. Oavsett om du ska bjuda på middag för ett större sällskap, eller bara göra söndagsmiddagen lite trevligare för alla inblandade, kommer vi med tips.

Kanske är det inte något fel på det som är i grytan som står framdukat på bordet. Men i taket lyser ett lysrör upp och besticken och tallrikarna är omaka och kantstötta. Hur gott det än är som du ska servera är det första intrycket alltid dukningen. Föreställ dig istället ett vackert uppdukat bord med fina och personliga servetter, tända ljus och en duk som sätter färg på hela bordet. Visst retas aptiten genast lite mer?

Att umgås kring bordet

En central del i många av dagens hälsotrender handlar faktiskt om att göra matlagningen till en stund för lärande och umgänge. Vi kan börja värdesätta det vi stoppar i oss och inte äta saker slarvigt och på löpande band. Att lära sig dukning som gör att de som ska sätta sig vid bordet upplever sig inbjudna och omhändertagna, skapar lugn och lust till att äta och umgås!

ELLE har ett mycket inspirerande reportage där du kan hämta mycket idéer. Här blandas bordsdekorationer med vackra matchande servetter, blommor och fina detaljer – till och med maten lyckas matcha allt som står uppdukat redan. Eller varför inte duka upp efter ett givet tema – det är inte ovanligt med Nobelfestendukning som har en mycket specifik dukning till sina gäster, som i ett reportage i Skövde Nyheter.