Ditt hår berättar om din hälsa

Det går alla möjliga rykten om hur man kan utvärdera sin hälsa. Ett av dessa är att göra en håranalys. Men vad är det och stämmer resultatet? Det är några saker som ska redas ut här.

En analys av håret är ett vetenskapligt framtaget sätt för att utvärdera hur det står till med din hälsa – genom att använda sig av håret som berättare. Det är nämligen som så att i håret finns alla möjliga mineraler och vitaminer och genom att ta en hårtest och göra en mineralanalys av den så får man svaret. Det finns flera ställen du kan göra en hårmineralanalys på – bland annat Näringskällan.

Hur går analysen till?

En hårmineralanalys kan få dig att må bättre. När du gör en hårmineralanalys är det oftast inte på det stället du får svaret ifrån som gör själva analysen. Det är bara en behandlare som ställer frågor om din hälsa i stort och som tar lite hår från dig för att skicka vidare till en klinik som specialiserar sig på denna typ av utvärderingar. Kliniken kan ligga i USA eller Tyskland men själva svaret ges av din behandlare. Hårmineralanalyser räknas som alternativmedicin.

Från klipp till färdigt svar

Du går till en behandlare för att svara på frågor och för att få lite hår borttaget från hjässan. Oroa dig inte – det kommer inte att synas eftersom det rör sig om sådan liten mängd hår. Vad som sedan sker är att behandlaren kommer att skicka håret på tester i laboratorium för att få reda på om det finns brister på mineraler och andra viktiga ämnen i din kropp. Kanske har du på senare tid känt dig allmänt nedstämd eller trött, kanske har du haft ett livlöst hår, spröda naglar och dålig hy. Allt det kan vara tecken på att du lider av någon vitaminbrist som behöver balanseras upp med kosttillskott senare.

När analysen är klar, vilket brukar ta uppemot 3 veckor, blir du tillkallad av din behandlare som bokar ett möte med dig. Där sätts en viss diet upp och eventuella kosttillskott rekommenderas ett visst antal veckor för att förbättra din hälsa. Har det kommit fram att du lider av sjukdomar sätts rätt behandling in. Sedan görs ofta en ny analys av håret för att se om några förbättringar har gjorts.