Säg adjö till jobbiga svettningar

Ibland kan det vara skönt att svettas ordentligt, till exempel när man tränar eller ligger ute i solen om sommaren. Men för dig som lider av översvettningar kan vardagen se helt annorlunda ut. Det finns dock hjälp att få så att du slipper svettfläckar under armarna eller på ryggen med mera.

Du kan i Sverige hitta ett flertal kliniker som erbjuder hjälp mot översvettningar. Svettmottagningen kan med flera metoder reducera dina svettningar som orsakas av ett problem i svettkörtlarna. De vanligaste är att använda botox men det finns även andra hjälpmedel för att få ner svettdropparna när de egentligen inte skulle ha uppkommit.

Vad beror översvettningar på?

Översvettningar heter egentligen hyperhidros med medicinsk term. Det är givetvis normalt att svettas när man anstränger sig fysiskt eller när det är varmt, men en del personer svettas hela tiden och väldigt mycket. Man tror att ca 3 % av svenska befolkningen lider av just hyperhidros.

Orsaken till hyperhidros är att svettkörtlarna går på högvarv hela tiden och alltså är överaktiva. Det kan handla om armsvett, svett i ljumskar, vid underlivet samt händer och fötter. Varför man lider av detta kan bero på flera orsaker bland annat genetiska. Dock kan man även utveckla tillståndet både i ung och vuxen ålder.

Det är ofta du själv som märker om du har överflödig svettning men du kan även gå till läkaren och få en diagnos. Många som lider av detta får även eksem och kliande hud eftersom svetten skaver på huden. Dock kan man känna att ens svettningar är för mycket och då är det helt enkelt bara ett bege sig till en privatklinik och sätta igång behandlingen. Tyvärr finns det en ojämlik vård angående hyperhidros så vill du slippa vårdköer och läkare så är en privatklinik det bästa.

Hur behandlas hyperhidros?

Som egenvård kan du använda speciella produkter och vara extra noggrann med din hygien. Men det finns också andra behandlingar som kan göras på klinik.

  • Botox
  • Läkarhjälp på vårdcentral med läkemedlet antikolinerg
  • Deodoranter med aluminiumklorid

Botox är den i särklass enklaste och bästa metoden för att få bukt med svettningarna. Det håller också länge och en enda behandling räcker under lång tid. Det är också den metod som är lättast att ge utan läkarundersökning.