Kroppens reaktion när du snusar

En snusares kropp känner ofta välbehag när han eller hon sätter in en prilla. Men vad händer egentligen i kroppen när snuset åker in? Varför känner vi ett välbehag och hur sätter det hela igång?

Tänk att en så liten sak som en prilla kan skapa sådant rus. Ja, inte för alla kanske men för en snusare så är det typ det bästa som finns. Faktum är att det är ämnena i snuset som trillar ut i kroppen. Ju bättre snus desto högre effekt. Se till att köpa snus från snusers.se så att du också kan uppleva den känslan. För även om tobak inte är det bästa njutningsmedlet så är snus betydligt bättre än rökning.

människans hjärnaÄmnen i snuset påverkar

Snus kommer utrustat med en rad njutningsämnen som går rakt in i blodet via inre delen av överläppen, det vill säga munslemhinnan. Dessa ämnen finns i högre och lägre halter och idag kan du även köpa vitt snus som inte innehåller något nikotin.

Det är både smakerna och nikotinet som påverkar hur det känns när du snusar. Dels är det naturligtvis gott med skön mintsmak efter maten, men även nikotinet i vissa doser ger en liten stillsam njutningseffekt som många eftersträvar. Den känsla som infinner sig fungerar som en sorts belöningsfaktor för kroppen, ungefär som när sockersugna äter godis. Snuset och då nikotinet gör dessutom att du kan känna dig lite lugn och avslappnad samtidigt som många också menar på att det har en uppiggande effekt.

När du snusar kan du alltså känna ett välbefinnande som kan vara extra skönt i stressiga tider, men även som vardagligt njutningsmedel. Vår hjärna längtar ständigt efter mental beröring men det kan vara olika hur olika människor uppfattar belöningen. Vissa tycker inte om den som snuset ger medan andra älskar den.