Så viktig är sömnen för din hälsa

Den i särklass bästa grejen du kan göra för din kropp och ditt utseende är att sova ordentligt och tillräckligt många timmar varje natt. När du sover sker det olika processer i kroppen. De är viktiga för att du ska må bra.

Sömnen är en jätteviktig del av din hälsa. Förutom att cellerna repareras och hjärnan får vila är sömn även viktigt för ditt utseende. För att sova bra är en skön säng a och o. Om det är dags att köpa säng ska du verkligen hitta en som du gillar innan du slår till. När du har hittat en bra säng ska du tänka på att det tar ungefär 4-6 veckor innan du har vant dig med den nya sängen. Det finns allt från kontinentalsängar till ramsängar.

Sömnen påverkar utseendet

Sömn är kroppens naturliga skönhetsmedel och djupsömnen är allra viktigast för utseendet. När du sover frisätts hormoner som delvis sätter igång cellförnyelse och bygger upp cellerna igen, inte minst i huden. Att lida av sömnbrist ger många negativa effekter. Koncentrationssvårigheter, dåligt minne, försämrat immunförsvar och ett ökat sug efter sötsaker är några negativa sidor av att inte sova tillräckligt. Men du kan även få mörka ringar under ögonen, röda ögon, huden kan bli rynkig och det i sin tur påverkar hur du uppfattas. Du kan helt enkelt se äldre och hängigare ut. Om du däremot sover ordentligt hinner huden bygga upp tillräckligt med fukt under natten och blir även smidigare. Om du vill se fräsch ut och undvika rynkor ska du verkligen prioritera sömnen.

Tips för en bra sömn:

  • Varva ner på kvällen innan du går till sängs.
  • Ha det svalt i sovrummet.
  • Gå upp och lägg dig på samma tider varje dag.
  • Ha en skön säng.
  • Försök att ha en balanserad tillvaro.
  • Var utomhus någon gång under dagen.

Kroppens processer måste få ha sin gång

Under dygnet sker det olika processer i kroppen och för att alla dess processer ska kunna ha sin gång och fungera är sömnen viktig. Kroppen vilar inte bara på natten utan det sker en rad olika processer som kroppen inte kan göra under dagen. Processerna som sker på dagen kompletterar de som sker på natten och alla är lika viktiga för att du ska må bra.