Vegetarisk kost

Allt fler väljer att äta vegetariskt och med det växer även utbudet av vegetariska livsmedel. Länge talades det om att vegetarianer inte fick i sig alla nödvändiga vitaminer och mineraler, men många har lyckats motbevisa detta både genom att bygga muskler och att hålla sig friskare än personer som har kött och fisk i sin kost.

Att aktivt välja bort kött, fisk och fågel från sin kost är inte längre något som sticker ut. Man uppskattar att det finns omkring 300 000 vegetarianer i Sverige alltså ungefär 3,5% av befolkningen. Utöver dessa finns även cirka 150 000 veganer. Ihop blir det knappt 500 000 invånare, en hel del med andra ord.  Men vad räknas egentligen som vegetarisk kost? Går det att bygga muskler utan att äta kött, och får man i sig allt nödvändigt på en kost enbart baserad på grönsaker?

Vegetarianism

hälsosam kostBenämningen ”vegetarian” innefattar flera olika subkategorier av vad man får- och inte får äta. På Vårdguiden går de igenom exakt vad det innebär att äta vegetariskt och går även in på vad som skiljer de olika vegetariska rätterna åt. Vissa tror att vegetariskt innebär att man enbart äter grönsaker, men så är inte fallet. Äter man endast vegetabiliska livsmedel är man vegan, då kan det vara viktigt att hålla koll på intaget av mineraler och vitaminer så att man inte får brist av det. Blandar man i mjölkprodukter är man lakto-vegetarian, och använder man dessutom ägg i kosten är man lakto-ovo-vegetarian. Sen finns det även de som lägger till fisk i maten. Det är med andra ord ett begrepp som är svårt att definiera helt, men grunden ligger i att inte äta kött.

Bygga muskler som vegan

De som strävar efter att bygga muskler får ofta höra vikten av att äta fettsnålt och rikligt med protein, ofta i form av kyckling eller tonfisk. Som vegetarian finns det möjlighet att byta ut dessa mot proteinrika pulverblandningar, ost och ägg. Veganer däremot kan få det tuffare, men det är långt ifrån omöjligt. Läs den här inspirerande artikeln om veganen från Göteborg som menar att hon snarare känner sig yngre och starkare av att äta veganskt i kombination med sin styrketräning.